Sari la conținut

Aceasta este una dintre zecile de soluții din Infrastructura Binelui construită de Code for Romania. Ajută-ne să le ținem în viață și să le creștem.

Trimite un SMS cu textul “PUTEM” la 8864 și donează lunar 4 euro către Code for Romania.

Vehicule

Cunoașterea legislației este esențială pentru orice persoană care se află la volan sau are responsabilitatea unui vehicul. Neavând cunoștințele necesare, există riscul de a încălca legile rutiere și de a suporta consecințele legale. Prin urmare, este important să fii informat despre legislația în vigoare și să o respecți în mod corespunzător.

Un element esențial este siguranța rutieră, domeniu în care există legi care reglementează viteza de deplasare, regulile de depășire, prioritățile de trecere, dar și condițiile tehnice pe care trebuie să le respecte vehiculele. Dacă un șofer nu cunoaște aceste legi sau alege să le ignore, există un risc major de accidente sau evenimente rutiere grave.

De asemenea, cunoașterea legii în momentul în care cumperi sau vinzi un vehicul este esențială pentru a evita probleme legale și financiare ulterioare. Este important să te informezi cu privire la toate aspectele legale și tehnice ale acestui proces și să acționezi în conformitate cu reglementările în vigoare. Astfel, vei putea efectua tranzacția în mod legal și în siguranță.

Despre ce vrei să afli mai multe?

Vreau să cumpăr o mașină

Vreau să cumpăr o mașină nouă

Procesul de cumpărare

În cazul în care vrei să cumperi o mașină nouă, poți să faci asta în persoană, la un dealership. Unii furnizori oferă chiar și posibilitatea ca întreg procesul de cumpărare să aibă loc online, inclusiv negocierea, personalizarea ofertei și semnarea contractului de vânzare-cumpărare. 

În general, documentele necesare pentru cumpărarea unui autovehicul nou direct de la furnizori sunt menționate pe site-urile acestora. 

Dacă ești deținătorul unui vehicul uzat, poți să accesezi programul Rabla, prin care vei primi o primă de casare pentru acesta. Prima de casare (voucherul) poate fi folosit pentru achiziționarea unui vehicul nou. Află mai multe de aici

Contractul de vânzare-cumpărare este reprezentat de factura fiscală. Această factură se întocmește pe loc, în baza actului tău de identitate, la dealership și este tipizată, reprezentând valoarea mașinii. Se achită prin ordin de plată. În cazul în care furnizorul acceptă și semnarea online, ți se va comunica și modul de transmitere a actelor. 

Factura se eliberează în 5 exemplare în original - 2 dintre acestea rămân la vânzător, iar 3 la tine, pentru a le folosi în relația cu diferite instituții publice. 

Odată cu factura fiscală, vei primi și o autorizație pentru numere provizorii și numerele roșii aferente care au o valabilitate de 90 de zile ca standard. Ți se va oferi, de asemenea, cartea de identitate a vehiculului cu datele tehnice ale acestuia.

ATENȚIE! Înmatricularea mașinii trebuie realizată în termen de 90 de zile de la data cumpărării.

Înmatricularea

Procesul de înmatriculare începe cu Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale (DITL) din cadrul Primăriei localității sau sectorului unde locuiești. 

Pentru înregistrarea mașinii, vei avea nevoie de: 

  • declarația de impunere - pe care o obții de la ghișeul DITL. Poți să consulți un model general aici (Atenție! Acest model nu conține datele de identificare ale niciunui DITL, pentru un model personalizat trebuie să te adresezi DITL);

  • copie după cartea ta de identitate;

  • copie după cartea mașinii;

  • copie a facturii fiscală.

Vei primi în schimb o fișă de înmatriculare cu viza că autovehiculul este luat în evidență.

Apoi, trebuie să plătești asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) pentru noua ta mașină. RCA este o asigurare obligatorie, fără de care nu ai voie să circuli pe drumurile publice. Această asigurare acoperă daunele cauzate de un eventual accident produs din vina ta (ca asigurat). 

Cu aceste documente, vei merge la Directia Generala Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV). Te poți programa și online la DRPCIV accesând acest link

DRPCIV îți va cere următoarele documente: 

  • cerere-tip. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii;

  • dovada înregistrării la DITL;

  • dovada plății certificatului de înmatriculare - 49 RON;

  • actul tău de identitate; 

  • copia RCA;

  • cartea de identitate al mașinii

  • copie după actul de vânzare-cumpărare a mașinii; 

  • (opțional) dovada plății taxei număr preferențial - 85 RON. Această taxă este aplicabilă numai dacă dorești să ai un număr de înmatriculare personalizat. 

Plata taxei pentru înmatricularea auto se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți afla mai multe despre modul de plată a taxelor pe website-ul DRPCIV

După efectuarea plăților, ți se va elibera înapoi cartea mașinii completată cu datele tale și ți se va da un certificat de înmatriculare cu numele tău ca prim proprietar. De asemenea, ți se vor oferi cele două plăcuțe cu numărul de înmatriculare, iar pe spatele talonului mașinii (certificatului de înmatriculare) se va menționa automat Inspecția Tehnică Periodică (ITP) cu o valabilitate de doi ani.

Vreau să cumpăr o mașină second-hand

Procesul de cumpărare

În cazul mașinilor second-hand, cel mai adesea, vânzătorul și cumpărătorul se prezintă la un birou de redactări de acte pentru a li se întocmi contractul de vânzare-cumpărare. 

În calitate dei cumpărător, trebuie să ai actul de identitate asupra ta. 

Vânzătorul trebuie să aibă următoarele acte în original: 

Urmează apoi completarea contractului și semnarea acestuia. Contractul de vânzare-cumpărare în acest caz este unul standard. Poți să găsești un model aici

Atenție! Contractul de vânzare-cumpărare trebuie să fie semnat în 5 exemplare, dintre care 3 rămân la cumpărător și 2 la tine, pentru a le folosi în relația cu autoritățile publice!

ATENȚIE! Nu efectua nicio plată înainte ca vânzătorul să îți elibereze un certificat de atestare fiscală.

Înmatricularea

Plecând de la premisa că, actualmente, mașina este scoasă din evidențele fiscale ale vânzătorului, tu, în calitate de cumpărător, ai 90 de zile la dispoziție pentru a o înmatricula pe numele tău, timp în care poți circula cu aceasta. În cazul în care depășești termenul de 90 de zile, înmatricularea va fi suspendată, iar poliția îți va putea reține talonul (certificatul de înmatriculare) în cazul unei opriri în trafic. 

În vederea înmatriculării, prima oprire este Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale (DITL) din cadrul Primăriei localității sau sectorului unde locuiești. Acolo vei depune toate documentele aferente (contractul de vânzare-cumpărare, fiscalul, copie după cartea mașinii, copie după actul tău de identitate), vei completa o declarație de impunere și ți se va elibera un certificat fiscal. 

Apoi, trebuie să plătești asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) pentru noua ta mașină. RCA este o asigurare obligatorie, fără de care nu ai voie să circuli pe drumurile publice. Această asigurare acoperă daunele cauzate de un eventual accident produs din vina ta (ca asigurat). 

Nu uita să te asiguri că mașina are Inspecția Tehnică Periodică (ITP) la zi! ITP este o verificare tehnică periodică și obligatorie a mașini, fără de care nu ai voie să circuli pe drumurile publice.  Inspecția presupune verificarea nivelului de poluare, a siguranței autoturismului și a categoriei de folosință a acestuia.

Urmează o vizită la Direcția Generală Permise de Conducere si Înmatriculări (DRPCIV). Te poți programa și online la DRPCIV accesând acest link

DRPCIV îți va cere următoarele documente: 

  • cerere-tip. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii;

  • dovada înregistrării la DITL;

  • dovada plății certificatului de înmatriculare - 49 RON;

  • actul tău de identitate; 

  • copia RCA;

  • cartea de identitate al mașinii

  • copie după actul de vânzare-cumpărare a mașinii; 

  • dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia;

  • certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar;

  • (opțional) dovada plății taxei număr preferențial - 85 RON. Această taxă este aplicabilă numai dacă dorești să ai un număr de înmatriculare personalizat. 


Plata taxei pentru înmatricularea auto se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți să plătești și online pe website-ul DRPCIV.

Tot la DRPCIV vei preda talonul (certificatul de înmatriculare) cu numele proprietarului anterior și ți se va elibera unul nou cu numele tău.

Vreau să îmi iau o mașină în leasing

Ce este leasing-ul?

Leasingul este o operațiune comercială prin care o firmă specializată de leasing îți poate oferi, la cerere și contra cost lunar, dreptul de folosință al unei mașini pentru o perioadă determinată. Conform legii, durata minimă a contractului este de 12 luni, iar pe tot parcursul acestuia, firma de leasing rămâne proprietarul mașinii. 

Există două tipuri de leasing și anume:

  • leasing financiar;

  • leasing operațional;

În cazul leasingului financiar, vei deveni proprietarul mașinii odată cu plata valorii convenite (în rate). Ca și client, vei fi responsabil pentru întreținerea mașinii luate în leasing, precum și pentru plata taxelor și asigurărilor, reparații, schimbarea anvelopelor și alte aspecte funcționale.

În cazul leasingului operațional, dreptul de proprietate rămâne la societatea de leasing chiar și după terminarea contractului. Firma de leasing operațional este responsabilă pentru toate costurile de întreținere a mașinii. Contractul de leasing ar trebui să precizeze clar aspecte precum numărul de kilometri pe care ai voie să îi parcurgi în timpul desfăşurării leasingului, reparaţiile care vor fi făcute, dar şi perioada exactă de desfăşurare a contractului. 

Documente necesare

Pentru a putea beneficia de leasing ca persoană fizică, trebuie să întrunești anumite condiții. Acestea diferă de la o societate de leasing la alta, dar următoarele se regăsesc mereu:

  • să ai venituri permanente în România;

  • să nu ai restanțe la alte credite;

  • să fii cetățean român sau al UE cu domiciliu în România sau permis de ședere pe termen lung;

  • să ai limita de vârstă impusă de finanțator la sfârșitul perioadei de creditare;

De asemenea, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • act de identitate;

  • acord de consultare ANAF;

  • facturi care să facă dovada numelui tău și adresei curente;

  • cerere de finanțare (standard);

  • documente care atestă realizarea de venituri eligibile. 

Vreau să îmi vând mașina

Procesul de vânzare

În cazul mașinilor second-hand, cel mai adesea, vânzătorul și cumpărătorul se prezintă la un birou de redactări de acte pentru a li se întocmi contractul de vânzare-cumpărare. 

Cumpărătorul trebuie să aibă actul de identitate asupra sa. 

Ca vânzător, trebuie să ai următoarele acte în original: 

Urmează apoi completarea contractului și semnarea acestuia. Contractul de vânzare-cumpărare în acest caz este unul standard. Poți să găsești un model aici

Atenție! Contractul de vânzare-cumpărare trebuie să fie semnat în 5 exemplare, dintre care 3 rămân la cumpărător și 2 la tine, pentru a le folosi în relația cu autoritățile publice!

Radierea mașinii

Radierea este acel proces în care scoți mașina de pe numele tău, pentru a putea fi înregistrată sub numele cumpărătorului. 

Acest proces are loc la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DITL), unde ți se vor cere următoarele documente: 

  • documentul de vânzare-cumpărare a mașinii; 

  • cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscală; 

  • cartea de identitate a vehiculului, în original și copie; 

  • actul tău de identitate, în original și copie. 

Termenul legal de depunere a declarației pentru scoaterea din evidență fiscală a unui vehicul este de 30 de zile.

Vreau să știu obligațiile pe care le am ca șofer

Documentele pe care trebuie să le am la mine

Documentele pe care trebuie să le ai asupra ta ca șofer sunt următoarele:

  • permisul de conducere;

  • actul tău de identitate;

  • certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) 

  • asigurarea RCA a mașinii (format fizic sau electronic);

Absența oricăruia dintre aceste documente asupra ta va atrage cu sine o amendă contravențională. 

ATENȚIE! Dacă asigurarea ta nu este în termen, poliția îți poate lua numerele, da o amendă și scădea puncte. 

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer.

Asigurarea mașinii

Asigurarea mașinii e un contract încheiat între tine și firma de asigurări. În urma contractului, firma se obligă la plata unor eventuale despăgubiri. În România, asigurarea obligatorie este cea RCA (Răspundere Civilă Auto). Prin acest tip de asigurare sunt asigurate persoanele pe care le-ai prejudicia într-un accident.

RCA trebuie înnoită de fiecare dată când expiră și se face, de obicei, pe o perioadă de 6 sau 12 luni. Mașina ta trebuie să fie asigurată pe toată perioada înmatriculării, fie că o folosești sau nu. 

ATENȚIE! Dacă asigurarea ta RCA nu este în termen, poliția îți poate lua numerele, da o amendă și scădea puncte. 

Ai opțiunea de a încheia și o asigurare auto facultativă - CASCO. Aceasta acoperă daunele aduse vehiculului tău. În timp ce RCA acoperă daunele pe care le-ai produs terțelor persoane, CASCO te despăgubește pe tine, indiferent cine este vinovat pentru accident. 

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer. 

Dotările mașinii

Este obligatoriu ca mașina ta să aibă următoarele dotări: 

  • două triunghiuri reflectorizante;

  • vestă reflectorizantă;

  • trusă medicală de prim ajutor;

  • stingător de incendiu. 

Acest pachet de siguranță este, de regulă, inclus la cumpărarea unui autoturism nou. În cazul în care ai cumpărat o mașină second-hand, nu strică să verifici dacă are toate dotările necesare. 

Triunghiurile și vesta reflectorizantă au rolul de semnalizare atunci când ai, spre exemplu, o defecțiune sau un accident, și ești nevoit să oprești pe marginea drumului. Astfel, ceilalți participanți la trafic te pot vedea și evita cu ușurință. 

Trusa medicală trebuie să fie certificată RAR și să se afle în termenul de valabilitate (în general, de 2 ani). Aceasta ar trebui să conțină: 

  • o foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;

  • un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valvă unidirecțională sau filtru;

  • o rolă de leucoplast;

  • minim 4 bucăți de pansament rapid (plasture);

  • cel puțin 5 pachete a câte 25 bucăți de comprese de tifon sterile;

  • fașă de tifon – minim 2 bucăți pentru fiecare dintre dimensiunile: 5 cm X 4 m și 10 cm x 4 m;

  • 2 bucăți de bandaj nedeformabil (ca dimensiuni, trebuie să aibă două laturi de minimum 80 cm);

  • cel puțin două bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;

  • o fașă elastică;

  • două perechi de mănuși de unică folosință (pot fi confecționate din latex sau polietilenă).

  • cel puțin 6 ace de siguranță;

  • minimum o folie de supraviețuire izotermă care să aibă dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;

  • o broșura de instrucțiuni de prim ajutor, autorizată de Ministerul Sănătății;

  • lista cu continuțul trusei.

Stingătorul de incendiu (extinctorul) trebuie să se afle și el în termenul de valabilitate. 

Este important, de asemenea, să alegi extinctorul potrivit pentru mașina ta. Un extinctor mai mic, spre exemplu, poate fi mai ușor de manevrat în cazul unui incendiu, dar pot fi mai ineficiente în cazul unui incendiu al unui SUV sau unui utilaj agricol de mari dimensiuni. Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer.

Revizia tehnică

Inspecția tehnică periodică (ITP) se efectuează în stații autorizate sau în reprezentanțe RAR. ITP este o verificare tehnică periodică și obligatorie a mașinii, fără de care nu ai voie să circuli pe drumurile publice. Inspecția presupune verificarea nivelului de poluare, a siguranței autoturismului și a categoriei de folosință a acestuia.

Până la 10 ani, ITP se realizează din 2 în 2 ani, după 10 ani din an în an. 

Documente necesare realizării ITP:

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer.

Parcarea

Atunci când parchezi, ești obligat să acționezi frâna de mână, să oprești motorul și să cuplezi mașina într-o treaptă inferioară de viteză dacă mașina e manuală și să cuplezi în treapta de parcare dacă mașina este automată. 

Numeroase locuințe au propriile locuri de parcare. Cu toate acestea, mai ales în orașele mai mari, lipsa locurilor de parcare poate să fie o problemă reală. 

Trebuie să fii atent. Parcarea este interzisă în următoarele zone:

  • în zona de acțiune a indicatorului ”oprire interzisă”;

  • pe calea ferată sau la 50 m înainte sau după aceasta;

  • pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, precum și pe viaducte;

  • în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;

  • pe trecerile pentru pietoni sau la mai puțin de 25 m înainte sau după acestea;

  • în intersecții;

  • în stațiile de transport public sau la 25 m înainte sau după acestea;

  • în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă;

  • în dreptul linii continue;

  • într-un loc unde acoperi un indicator;

  • în zonele de drum îngustat sau semnalate cu prioritate pentru sau față de sensul invers;

  • pe pistele care nu sunt destinate mașinilor;

  • pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres și a celor naționale europene;

  • pe trotuar dacă nu le asiguri măcar 1 m pietonilor;

  • în locurile unde e interzisă depășirea. 

Dacă parchezi într-un loc nepermis, există riscul să îți fie ridicată mașina. În acest caz, va trebui să plătești o taxă pentru a o lua înapoi. Plata tarifelor aferente operațiunilor de ridicare, transport și depozitare se face la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DITL) din cadrul Primăriei sau pe platforma online www.ghiseul.ro.

Numeroase localități și firme private (ex. supermarket-uri, mall-uri, operatori de parcări private) oferă locuri de parcare contra plată. În unele cazuri, conducătorii de mașini electrice sau hibride au unele facilități fiscale la parcare. De exemplu, în Municipiul București, parcarea este gratuită pentru vehiculele electrice sau hibride pe locurile de parcare ale primăriei marcate cu chenar albastru. 

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer. 

Ce trebuie să fac dacă mă oprește poliția?

Când te oprește poliția, este necesar să rămâi calm și cooperant. Respectă indicațiile ofițerului fără să te opui, în conformitate cu legea. Întreabă cu respect despre motivul opririi, dacă acesta nu ți-a fost deja comunicat.

Dacă ți se cer actele mașinii pentru control, ideal este să i le oferi polițistului, însă legea nu te obligă să i le înmânezi, ci doar să i le arăți. Dacă polițistul relatează niște întâmplări cu care nu ești de acord, ai dreptul să nu semnezi procesul verbal de contravenție întocmit de acesta. Semnătura ta arată faptul că ești de acord cu conținutul procesului-verbal.

În cazul în care semnezi, vei suporta consecințele contravenționale, însă dacă refuzi semnătura, polițistul își va opri un martor care va atesta în scris refuzul tău, martor care poate fi citat într-un eventual proces. În cazul în care ai și tu martori care îți susțin versiunea personală de întâmplări, și aceștia pot fi citați într-un eventual proces de contestare a amenzii care poate avea loc între tine și autorități.

Am fost implicat într-un accident

Accident ușor (fără victime)

Conform Codului Rutier, accidentul ușor este acela care: 

  • a avut loc pe un drum public;

  • au rezultat doar pagube de natură materială la cel puțin unul dintre vehicule;

  • cel puțin unul dintre vehiculele implicate era în mișcare.

În cazul unui accident ușor în care ești vinovat, e de recomandat să aștepți la mașină posesorul vehiculului pe care l-ai avariat, în vederea completării unei amiabile. Constatarea amiabilă este o procedură mult mai simplă de evaluare a daunelor în cazul unui accident rutier fără victime, care nu mai necesită implicarea poliției rutiere, ci doar a firmei de asigurări.

Este recomandat să ții niște modele de constatare amiabilă printate în mașină, pentru orice eventualitate, sau să îți instalezi o aplicație de completare a amiabilei precum este aceasta

Dacă persoana respectivă acceptă completarea unei amiabile cu tine, o completați și o semnați împreună, urmând apoi să îi oferi acesteia copii după permisul tău de conducere, actul tău de identitate și asigurarea mașinii tale. Persoana se va putea prezenta cu acestea la firma de asigurări în vederea reparării mașinii proprii în baza asigurării tale.

Dacă persoana respectivă refuză completarea unei amiabile, amândoi aveți 24h la dispoziție să vă prezentați la biroul de accidente ușoare al sectorului cu pricina în vederea constatării accidentului.

ATENȚIE! La biroul de accidente ușoare ești pasibil de o amendă în cazul în care ai culpă. 

Accident grav (cu victime)

Prin accident cu victime, înțelegem acel accident din care a rezultat rănirea sau chiar decesul unei persoane. 

În cazul unui accident cu victime, ți se va deschide dosar penal indiferent de gravitate, urmând să treci printr-o procedură de urmărire penală, pentru a-ți evalua vinovăția. În cazul în care victima nu este grav vătămată, cel mai probabil nu se va începe urmărirea penală.

Dacă ești găsit vinovat, pedepsele variază în funcție de gravitatea faptei. 

Dacă victima a decedat, fapta ta poate fi încadrată ca ucidere din culpă, pentru care pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani, putând să existe și circumstanțe agravante (care să lungească acest termen).

În cazul în care ești găsit vinovat pentru rănirea victimei, pedeapsa variază în funcție de gravitatea vătămărilor pe care aceasta le-a suferit, variind de la închisoare (în cazul în care, spre exemplu, victima a rămas infirmă) până la amendă penală (în cazuri mai ușoare). În cazurile mai ușoare, acțiunea penală se pune în mișcare numai la cererea persoanei vătămate. 

Dacă tu ești victima unui accident de circulație, poți să depui o plângere penală împotriva șoferului pe care îl consideri vinovat. Ai, de asemenea, opțiunea de a-l da pe acesta în judecată pentru daune materiale și morale. Îți recomandăm să consulți un avocat pentru a vedea care sunt opțiunile tale în acest caz. 

ATENȚIE! Niciodată să nu părăsești locul unui accident cu victime pe care l-ai cauzat, indiferent de gravitatea situației. Conform Codului Penal, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea la locul faptei este o infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Contravenții & infracțiuni

Depășirea vitezei legale

Depășirea vitezei regulamentare este o infracțiune care e pedepsită cu amendă și puncte de penalizare.

Conform Codului Rutier, limita maximă de viteză în localități este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. 

Unele zone rezidențiale pot avea și limite de viteză mai mici, dar nu mai puțin de 30 km/h. 

Limitele maxime de viteză în afara localitățlor sunt:

  • pe autostrăzi – 130 km/h;

  • pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) – 100 km/h;

  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Dacă depășești limita de viteză cu până la 30 km/h, vei primi o amendă contravențională și puncte de penalizare.

Dacă depășești cu peste 50 km/h, vei primi o amendă contravențională, precum și suspendarea permisului pentru 90 de zile.  Dacă ai depășit cu mai mult de 100 km/h, suspendarea permisului va fi pentru 120 de zile.

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer. 

Consumul de alcool/droguri

În legislația română nu există toleranță față de consumul de alcool la volan, acesta pedepsindu-se indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, dacă aceasta nu este negativă. 

Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier, suspendarea se aplică pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând, însă, obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășește 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășește 0.80 mg/l alcool pur în sânge.

Codul Rutier în varianta sa actuală asimilează consumul de substanțe psihoactive (droguri) cu consumul unei cantități mai mari de alcool. Concret, dacă ai consumat substanțe interzise și ești apoi surprins la volan de către organul de poliție, vei avea de suportat același gen de pedepse ca o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Îți recomandăm să lecturezi și Codul Rutier pentru mai multe informații despre obligațiile tale ca șofer. 

Contravenții legate de starea mașinii

Constituie contravenții: 

  • conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei;

  • nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv (”lămâița”, semnul exclamării pe într-un cerc galben) pe autovehicule conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;

  • conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă;

  • conducerea unui autovehicul care, în mers sau staţionare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă;

  • conducerea unui autovehicul care nu are dotările obligatorii potrivit legii (trusă de prim ajutor, triunghiuri și vestă reflectorizantă, stingător de incendii); 

  • conducerea unui vehicul ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare;

  • conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare ori plăcuţele nu corespund standardelor în vigoare;

Conducerea mașinii fără ITP se echivalează cu conducerea unei mașini neînmatriculate. Îți iei amendă și pentru lipsa de ITP și pentru conducerea în timpul suspendării înmatriculării.

Condusul fără permis

Orice persoană fără permis care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere poate și va fi sancționată cu amendă și închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Permisul de conducere

Vreau să iau permisul pentru prima oară în România

Procesul de înscriere la școala de șoferi

📌 În ce constă școala de șoferi? 

Școala de șoferi are două părți: 

  1. O parte teoretică, formată din 24 de ore de cursuri despre legislația rutieră, legislația specifică, conducerea preventivă, cunoașterea și întreținerea vehiculului, precum și cursuri de prim-ajutor. 

  2. O parte practică, formată din 30 de ore de conducere a vehiculului (echivalentul a 15 ședințe) alături de un instructor autorizat. 

Școala de șoferi este valabilă timp de 12 luni de la momentul absolvirii ei, perioadă în care ai timp să dai examenul auto. 


📌 Cum îmi aleg o școală auto? 

Poți să alegi să faci cursurile la orice școală de șoferi din orice localitate din țară. De exemplu, dacă tu ai domiciliul în Petroșani, dar studiezi în Cluj-Napoca, poți să alegi să faci școala de șoferi în oricare dintre aceste localități. 

Ca să îți alegi o școală auto, poți să iei în calcul recomandările cunoscuților sau să cauți pe cont propriu, folosindu-te de internet sau de alte mijloace. Pe website-ul Autorității Rutiere Române (ARR), poți găsi lista tuturor instructorilor auto autorizați din România, care conține inclusiv informații despre localitățile unde ei își desfășoară activitatea, precum și datele lor de contact. 

Ai posibilitatea să consulți și lista tuturor școlilor de șoferi din România, unde poți să și verifici dacă o școală care te interesează este autorizată conform legii. 


📌 Condiții de înscriere

Pentru a te înscrie la școală de șoferi, trebuie să întrunești următoarele criterii:

  • să ai minim 17 ani și 9 luni împliniți. În cazul școlii de șofer pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (A1) și cvadricicluri (categoria B1), trebuie să ai minim 16 ani împliniți; 

  • să fii apt medical și psihologic;

  • să nu ai condamnări obținute prin hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni legate de circulația pe drumurile publice sau de furtul unui autovehicul, pentru infracțiuni de omor, de lovire sau de vătămare cauzatoare de moarte, ori de tâlhărie;


📌 De ce documente am nevoie? 

Odată ce ți-ai ales o școală auto, trebuie să ai următoarele documente:

  • act de identitate în original și copie; 

  • o fotografie de tip permis auto;

  • cerere de înscriere la examen, oferită de școală;

  • fișa de școlarizare, oferită de școală;

  • certificatul de cazier judiciar cu mențiunea “examen auto”. Îți poți obține certificatul de cazier judiciar de la orice unitate de poliție care are un birou de cazier judiciar sau online, de pe www.ghiseul.ro . Certificatul se eliberează pe loc sau în termen de maximum 3 zile de la solicitare și este valabil timp de 6 luni. 

  • fișă medicală în care să se menționeze că ești “apt pentru școala de șoferi”.  Multe școli auto îți oferă și posibilitatea să te ajute cu programarea la un medic, contra cost. Fișa este valabilă timp de 1 an;

  • avizul psihologic - poți să te duci pe cont propriu la orice psiholog autorizat de Colegiul Psihologilor din România. Multe școli auto îți oferă și posibilitatea să te ajute cu programarea la un psiholog, contra cost. Avizul este valabil timp de 1 an. 

Examenul auto

📌 În ce constă examenul auto? 

Examenul auto constă în două etape. În prima etapă este o probă teoretică, susținută la calculator în centrul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV) care este un chestionar cu 26 de întrebări, fiecare cu câte 3 variante de răspuns dintre care pot fi una, două sau toate corecte. Pentru a trece cu succes examenul, trebuie să ai minimum 22 din 26 răspunsuri corecte. Proba teoretică a examenului auto poate fi susținută oriunde în țară, nu numai în localitatea de domiciliu.

Proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere se poate susține, la cerere, în limbile engleză, franceză și germană.

La sfârșitul probei teoretice, te vei programa la același calculator pentru a doua etapă: proba de traseu. Vei alege o oră și o locație dintre cele oferite și te vei prezenta atunci la proba practică. Proba practică durează maxim jumătate de oră, iar la final polițistul îți va comunica rezultatul.


📌 Condiții de înscriere

Pentru a te înscrie la examenul auto, trebuie să ai minim 18 ani împliniți și să fi absolvit școala de șoferi cu nu mai mult de 1 an în urmă. 

În cazul școlii de șofer pentru mopede (categoria AM), motociclete ușoare (A1) și cvadricicluri (categoria B1), trebuie să ai minim 16 ani împliniți. 

Poți să susții examenul auto numai în județul unde ai domiciliul (adresa principală, așa cum e ea scrisă în actul de identitate) sau reședința (adresa secundară, alta decât cea de domiciliu). Poți face dovada domiciliului sau reședinței pe baza actului de identitate: carte de identitate (dacă e cazul, cu viză de flotant), buletin, permis de ședere etc. 


📌 De ce documente am nevoie?

În vederea înscrierii la examenul auto ai nevoie de următoarele documente: 

  • cerere-tip, pe care o poți descărca de pe website-ul DRPCIV

  • fișa de școlarizare – valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor – emisă de şcoala de șoferi în cadrul căreia ai absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;

  • dovada achitării contravalorii permisului de conducere - 89 RON. 

Plata taxei se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți să plătești și online pe website-ul DRPCIV. 

Te poți programa online la examen pe website-ul DRPCIV

Vreau să preschimb un permis de conducere din altă țară

Nu poți avea, simultan, mai mult de un permis de conducere emis în Uniunea Europeană. Dacă te-ai mutat în România dintr-o altă țară UE, nu e necesar să îți preschimbi permisul, dar ai opțiunea să faci asta.  

Poți solicita preschimbarea permisului de conducere eliberat de un alt stat, indiferent dacă e din UE sau nu, dacă ai domiciliul sau reședința în România (cel puțin 185 de zile/an).

Pentru a-ți prechimba permisul, trebuie să te adresezi Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV) din județul unde ai domiciliul sau reședința. Poți face dovada domiciliului sau reședinței pe baza actului de identitate: carte de identitate (dacă e cazul, cu viză de flotant), buletin, permis de ședere etc. 

Te poți programa online pentru preschimbarea permisului pe website-ul DRPCIV


📌 Este nevoie să mai dau examen pentru a îmi preschimba permisul? 

Poți să îți preschimbi permisul într-unul românesc fără să mai fie nevoie să mai treci prin examinări sau testări suplimentare dacă permisul tău este eliberat de una dintre următoarele țări: 

Africa de Sud

Albania

Arabia Saudită

Armenia

Austria

Australia

Azerbaijan

Bahamas

Bahrain

Belarus

Belgia

Bosnia și Herțegovina

Brazilia

Bulgaria

Canada

Republica Cap Verde

Cehia

Republica Centrafricană

China

Republica Democratică Congo

Republica Coreea (Coreea de Sud)

Cote d’Ivoire

Croația

Cuba

Danemarca

Egipt

Elveția

Emiratele Arabe Unite

Estonia

Filipine

Finlanda

Franța

Georgia

Germania

Grecia

Guyana

Honduras

Iordania

Irak

Iran

Irlanda

Israel

Italia

Islanda

Japonia

Kazakhstan

Kenya

Republica Kîrgîză

Kuwait

Letonia

Liechtenstein

Liban

Liberia

Lituania

Luxemburg

Macedonia de Nord

Malta

Regatul Unit al Marii Britanii

și Irlandei de Nord

Maroc

Republica Moldova

Monaco

Mongolia

Muntenegru

Myanmar

Niger

Nigeria

Norvegia

Oman

Palestina

Pakistan

Peru

Polonia

Portugalia

Qatar

Rusia

San Marino

Senegal

Serbia

Seychelles

Siria

Statele Unite ale Americii

Tadjikistan

Thailanda

Tunisia

Turcia

Turmekistan

Ucraina

Uruguay

Uzbekistan

Vietnam

Zimbabwe

Dacă statul care ți-a emis permisul nu se află pe această listă, asta înseamnă că va trebui să dai niște examene / teste suplimentare pentru a obține permisul în România sau chiar să faci școala auto de la zero. 


📌 De ce documente am nevoie?

Pentru a-ți preschimba permisul, vei nevoie de următoarele documente la DRPCIV:

  • permisul pe care vrei să îl preschimbi, în original;

  • traducerea legalizată în limba română a acestuia;

  • act de identitate;

  • dovada domiciliului în România;

  • o cerere de preschimbare (standard);

  • fișă medicală din care rezultă că ești apt de condus;

  • dovada achitării taxei prevăzute de lege. 

Reînnoirea / schimbarea permisului

Mi-a expirat permisul

Cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului se depune personal, de către titular, la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din țară, indiferent unde ai domiciliul. Poți să ceri preschimbarea permisului și înainte de expirarea perioadei de valabilitate a acestuia. 

La DRPCIV vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cerere de schimbare permis (standard), pe care o poți obține de la ghișeu;

  • actul de identitate în original;

  • dovada plății taxei de 89 RON;

  • permisul de conducere în original;

  • fișă medicală emisă de o unitate medicală, din care să rezulte că ești apt să conduci tipul de vehicul pentru care ai permisul. 

Plata taxei se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți să plătești și online pe website-ul DRPCIV.

Te poți programa online pentru preschimbarea permisului pe website-ul DRPCIV

Mi-am pierdut permisul sau mi-a fost furat

Dacă ți-ai pierdut permisul sau acesta ți-a fost furat, ai opțiunea să ceri eliberarea unui duplicat de la Direcția Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV). În acest caz, îți va fi eliberat un duplicat a permisului inițial, care va avea aceeași perioadă de valabilitate precum cel anterior.

La DRPCIV vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cerere de schimbare permis (standard), pe care o poți obține de la ghișeu;

  • declarația de furt / pierdere, pe care o poți obține de la ghișeu; 

  • act de identitate în original;

  • dovada plății taxei de 89 RON;

Plata taxei se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți să plătești și online pe website-ul DRPCIV.

Dacă dorești să obții un permis cu perioada de valabilitate mai lungă, poți să optezi pentru preschimbarea permisului de conducere. În acest caz, pe lângă actele enumerate mai sus, vei avea nevoie și de o adeverință medicală. Aceasta trebuie să fie emisă de o unitate medicală, iar din conținutul ei trebuie să rezulte că ești apt să conduci tipul de vehicul pentru care ai permisul. 

Te poți programa online pentru eliberarea unui duplicat sau pentru preschimbarea permisului pe website-ul DRPCIV

Mi-am schimbat numele

Dacă ți-ai schimbat numele, ai opțiunea să ceri eliberarea unui duplicat de la Direcția Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV). În acest caz, îți va fi eliberat un duplicat a permisului inițial, care va avea aceeași perioadă de valabilitate ca și anteriorul.

La DRPCIV vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cerere de schimbare permis (standard), pe care o poți obține de la ghișeu;

  • actul tău de identitate în original;

  • dovada plății taxei de 89 RON;

  • permisul de conducere vechi în original.

Plata taxei se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor. Poți să plătești și online pe website-ul DRPCIV.

Dacă dorești să obții un permis cu perioada de valabilitate mai lungă, poți să optezi pentru preschimbarea permisului de conducere. În acest caz, pe lângă actele enumerate mai sus, vei avea nevoie și de o adeverință medicală. Aceasta trebuie să fie emisă de o unitate medicală, iar din conținutul ei trebuie să rezulte că ești apt să conduci tipul de vehicul pentru care ai permisul. 

Te poți programa online pentru eliberarea unui duplicat sau pentru preschimbarea permisului pe website-ul DRPCIV

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.

Mai multe informații